Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Lányok a fényben-Profoto A1X teszt

2019.05.17. 08:40
Címkék: profoto, a, teszt
Szerző: Karina

Helyszín: a budapesti Városliget és a Hősök tere. Mindig is imádtam a romantikusabb és drámaibb hatású képeket. Ezt a hatást korábban kizárólag nagy méretű lámpákkal tudtam elérni, ami egy ilyen fotózás esetében nem lehetséges, hiszen egy imbolygó csónakban fotóztunk. Az A1X erejének és méretének köszönhetően könnyedén megvalósíthattam az elképzeléseimet. Az A1X egyik fő előnye a hordozhatóság. Egyszerűen előkaptam a vakut a hátizsákomból és megvalósítottam azt a képet, amit elképzeltem.

Az eszközt kétféleképpen használtam. Elsőként olyan beállítást kerestem, ahol a Nap Emma mögött helyezkedik el, és fényével körbe öleli a haját. Majd szemből kiderítettem az arcát, ami nemcsak egy nagyon szép puha fényt kölcsönözött neki, hanem kiemelte a ragyogó szemeit.


Fotó: Balog Róbert

A másik opció, amit szintén rengeteget alkalmazok, hogy a fényt minimális teljesítményen, a nap irányát követve az arcra irányítom. Mivel szeretem, ha nem kell a helyszínen a világítás összerakásával bajlódni, ezért csak megkértem az asszisztensem, hogy egyszerűen tartsa kézzel az A1X-et a softbox gyűrűjéhez. Ez az octabox a lehető leggyorsabban összerakható fényformáló, amivel valaha is dolgoztam.

Mérete ellenére elképesztően szép, puha fénye van. Meglepő, hogy közepes teljesítményen is két rétegen áthatol a fény, így nem kellett magasabb teljesítményen használnom az eszközt a hatás eléréséhez. Az A1X üzemidőben is verhetetlen, hiszen egyetlen akkumulátorral fotóztam végig az egész sorozatot közel 4 órán keresztül. 

A második fotózási helyszín a Hősök tere volt. Bevallom, valahol a Trónok harca színvilága inspirált. Annyira tetszett a felhők drámaisága, hogy rögtön fel is másztunk a Hét vezér-szoborcsoport egy magasabb pillérére, ahonnan már a képmező nagy részét a felhők töltötték ki. Egy másik kedvelt technika, amivel sokat dolgozok, hogy először vaku nélkül készítek egy képet, ahol az eget jobban alul exponálom (kb 1 fényértékkel), majd a vaku erejét addig növelem, amíg megfelelő fénybe nem kerül az arc. Egy ilyen helyzetben szintén segítségemre volt a vaku kis mérete, hiszen könnyedén változtathattunk helyszínt.


Fotó: Balog Róbert

Emma arca magában is nagyon varázslatos, így kerestem egy teljesen semleges hátteret, ahol a fénnyel kifejezetten az arcra tudom irányítani a figyelmet. Célom az volt, hogy a fénnyel többféle hatást érjek el, pont úgy, mint amikor stúdióban fotózok. A Profoto A1X-el az a nagyszerű, hogy bármilyen hátteret válaszhatok magamnak, a fénykép elkészítésénél csupán a kreativitás szabhat határt. Hiszen a fény közelítésével és távolításával könnyedén változtathatom a háttér kontrasztját.


Fotó: Balog Róbert

Az air remote funkciót használva a jel elvesztése nélkül fotózhattam több méterre a témától. Korábban speedlight-tal dolgoztam, amelynek már a menürendszerébe is könnyen belezavarodtam és a vaku összehangolása is nehézkesen ment a kioldóval. Ennél az eszköznél csupán rá kellett tennem a gépház vakupapucsára a kioldót és már működött is. Akárcsak a stúdióban használt Profoto D2 vakuknál, itt is fénymérés nélkül állítottam a fényerőt. A Profoto A1X egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy stúdió vakuként funkcionál kompakt formában. Profotohoz méltó gyönyörű, tiszta fényt biztosít. Árban a felsőbb kategóriában helyezkedik el, de cserébe minőséget, megbízhatóságot és tartósságot kapunk. Egyszerűsége és letisztultsága megfogott az első pillanattól kezdve. Valljuk be az ember nem szívesen cipel magával nehéz vakukat hosszú kirándulásokon. Az A1X az alkotás és a könnyed súlytalan mozgás szabadságát egyszerre adta meg nekem.

 
Fotó: Balog Róbert

A Városligetből a Gellért hegy felé vettük az irányt. A filozófusok kertjébe mentünk Orsival, aki a barátom és az egyik legügyesebb tanítványom is egyben.
Ez volt az a fotózás, ami igazán próbára tette a vakut és engem is. Délben mentünk ki, szinte tűző napsütésben és orkán erejű szélben fotóztunk. A Profoto L deep umbrellát akartam használni, hogy a lehető legpuhább fényt állíthassam elő, de az erős szél ezt nem engedte. Viszont a hajnak kifejezetten jót tett. Két darab A1X-et használtam. Az egyik a gépvázon volt, amivel minimálisan adtam plusz csillogást a szemekbe, miközben ezzel egyidejűleg beállítottam a főfényemet is. Ez azért elég menő volt. 


Fotó: Balog Róbert 

Orsihoz egy festői környezetet képzeltem el, amihez elengedhetetlenek a fák, a zöld levelek és az ég.  A Napnak háttal állítottam Orsit, mivel a tűző déli nap rosszat tesz a szemeknek. Itt kevésbé exponáltam alul a hátteret, hogy természetesebb hatást érjek el.  A vaku maximális teljesítményére volt szükségem, hogy elérjem a kívánt hatást. Elképesztő volt, hogy mennyire gyorsan újratöltődött, gyakorlatilag nem volt észrevehető várakozási idő a villanások között.

Van még egy kedvelt szabadtéri technikám. A tűző napon úgy szoktam beállítani a modellemet, hogy 45 fokból érje a Nap, aminek fényét egy nagyobb áteresztő anyaggal lágyítom. Így eltűnnek az éles árnyékok az arcról. Ezután a természetes hatás érdekében, nagyjából ugyan abból a szögből irányítom az arcára vakut.
A nap zárásaként még készült néhány fotó a Feneketlen tó zegzugos nádasában is Orsiról és nemrég született kisfiáról.


Fotó: Balog Róbert

Köszönöm az asszisztenciát:
Bodnár Lászlónak, Orsi anyukájának,

a sminket:
Vályi Mercédesznek,

és köszönöm a modelleknek:
Emma Bercovicinek és Urbán Orsolyának!


Balog Róbert |  weboldal

50 900 Ft
Nettó: 40 079 Ft
Kérem várjon!