Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Phase One XT bemutató a MOME campuson

2019.10.15. 09:23
Címkék: phaseone xt
Szerző: Szalay Gábor

A szeptemberben bejelentett Phase One XT kamerarendszert személyesen próbálhatták ki az érdeklődők október 11-én a MOME új campusán.

Nem csak a kis szenzoros, hanem a középformátumú fotográfia is keresi az új utakat, a Phase One pedig egy izgalmas kamerarendszert fejlesztett ki elsősorban azoknak a fotográfusoknak, akik hordozható méret és tömeg mellett szeretnék megkapni a jelenleg elérhető legjobb képminőséget, és emellett olyan extrákra van szükségük, mint az eltolható hátfal, a különlegesen magas minőségű Rodenstock objektívek, vagy a IQ4 Infinity platformba integrált különleges szolgáltatások.

Phase ONe XT 

A Tripont 2019. október 11-én a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) új campusára hívta a fotósokat, a szakújságírókat és természetesen a MOME média szakos és más érdeklődő diákjait, hogy bemutassa az XT-t. A bemutató első részét a filmstúdióban tartották, ahol Peti Balázs cégvezető rövid bevezetőjében azt is elmondta, hogy a Tripont nem csak a profi fotósok és az intézmények számára ajánlja a Phase One rendszereket, hanem lehetőséget biztosít  – díjmentesen – a felsőoktatásban tanuló média-, fotó- vagy művészeti szakos hallgatóknak, hogy a Phase One eszközeivel valósítsák meg fotós projektjeiket. 

Phase One XT

A bevezető után Bedő Dániel mutatta be az új XT kamerát, kiemelve a legfontosabb tulajdonságokat. Ezek a hordozhatóság, az vízszintesen és függőlegesen eltolható hátfal, a Rodenstock objektívszet, a moduláris felépítés és a Phase One hátfalakba integrált szolgáltatások. A Phase One dán anyacégnél dolgozó munkatársa Simon Walles (svéd nemzetiségű) előadásában és vetítésében személyes tapasztalatairól számolt be, amelyeket az új XT-rendszerrel szerzett és kiemelte a hátfalak új szolgáltatását, amellyel több rövidebből egy extra hosszú expozíciós idő állítható elő a képek átlagolásával. Így nem csak az ND-filter váltható ki, hanem drámaian csökkenthető a képzaj is, úgy hogy ez közben egyáltalán nincs hatással az apró képrészletekre.

Phase One XT

Phase One XT

A bemutatók és egy kis frissítő után nem csak az új XT, hanem a tükrös XF és a digitalizálásra, reprodukciókészítésre és filmszkennelésre fejlesztett iXG rendszert is ki lehetett próbálni. Ez utóbbira a MOME fotóstúdiójában volt lehetőség, ahol a Phase One professzionális átvilágító asztala fölé a cég programozható repróállványára egy iXG kamerát rögzítettek. Az egymáshoz és a speciális hátfalhoz precízen kapcsolódó élességállító, kihuzatnövelő és objektív elemekből többféle leképzésnek megfelelő rendszert lehetett felépíteni, ami így rugalmasan illeszthető az elsősorban az intézményi felhasználóknál előforduló digitalizálási feladatokhoz. A rendszerrel nem csak különböző formátumú filmekről (és például dagerrotípiákról) hanem reflektív anyagokról is lehetett reprodukciót készíteni.

Phase One XT iXG 

Phase One XT iXG

A fő hangsúly azonban az XT kamerán volt. Az idén szeptemberben átadott MOME campus ideális helyszínnek bizonyult, mert az izgalmasan felújított régi épületek mellett a látványos építészeti megoldású újak is remek fotótémát jelentettek, az éles októberi napfényben pedig a hátfalak 15 fényértékes dinamikaátfogása is bizonyíthatott. Az XT kameraváz hátfalának eltolásával könnyen ki lehetett korrigálni a perspektívikus torzítást, így az ultra nagy látószögű 23 mm f/5,6-os Rodenstock objektívvel is precíz építészet fotók készülhettek. A legfrissebb firmware verzióval rendelkező IQ4 sorozatú hátfalak újdonsága, hogy attól függően jelenítik meg a hátoldali érintőképernyőjükön a kezelőfelületet, hogy milyen eszközre rögzítették őket. Az XT vázon használva így teljes, és minden felvételi opcióra kiterjedő a felületet kaptunk. Az XT az eddig épített legkompaktabb Phase One kamera, ami nem csak remek hordozhatóságot jelent, hanem azt is, hogy akár kézből is kényelmesen lehet vele fotózni vele, így a MOME campusán nem csak állványról hanem kézből is kézből is készült jó néhány tesztfelvétel.

Phase One XT 

Phase One XT

Phase One XT

Az eseményen a Phase One XT kamerarendszerrel készített képek:


100x zoom


Kérem várjon!