Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

A Los Angeles-i metróépítés 30 évének dokumentálása

2021.08.17. 14:00
Címkék: hasselblad, 503cx
Szerző: Lizzy


Ken Karagozian a Los Angeles-i metrórendszer létrehozásának 30 évét dokumentálta egy Hasselblad 503CX fényképezőgéppel. Több mint 10 000 negatívot vizsgált át és egy különleges válogatás után, a Deep Connections különös választéka szembeállítja az építőmunkásokat a gépekkel, mely illusztrálja a földalatti vasútvonal építésének fáradságos munkáját.


ALAGÚT A HOLLYWOODI SUGÁRÚT ALATT, 1995

AZ ELSŐ NAPTÓL HÁROM ÉVTIZEDIG

1985-ben megkezdődött a Los Angeles-i metrórendszer építése (akkor a Los Angeles County Transportation Commission és a Southern California Rapid Transit District alá tartozott); Karagozian ezt tekintette a következő projektjének a fotóműhelyben, ahová beiratkozott. Írt a Los Angeles-i közlekedési hatóságoknak, és engedélyt kért, hogy egyetlen napra beléphessen, hogy lefényképezhesse ezt a nagy jelentőségű vállalkozást, amely három évtizedes projektté nőtte ki magát. Amellett, hogy számos órát töltött a helyszínen, Karagozian sok építőmunkásnak adott nyomatot a róluk készült portréiból, hogy bizalmat építsen ki az ott dolgozókkal. "Az építőmunkások elmondták, hogy örömmel nézik a fényképeimet, és miután adtam nekik egy fotónyomatot, megosztják azt a családjukkal és a barátaikkal. Éppen néhány nappal ezelőtt egy munkás küldött nekem egy sms-t, hogy a falán egy fotókiállítás van a fotóimból, amelyeket korábban adtam neki" - mesélte Karagozian. A mai napig, amióta elkezdte dokumentálni ezeket az építkezéseket, néhány munkás még mindig a metró aluljárókat építi, sőt azóta a fiaik/lányaik is csatlakoztak már a szakmához.

TROY, EGY BÁNYÁSZ, 1996

ALICIA, ÁCS TANONC, 2019

„Soha nem tudom, mit fogok fotózni, amikor belépek az építkezésre. Havonta körülbelül kétszer próbálok meglátogatni egy-egy építkezést.  A haladás folyamatosan változik a föld alatt. A világítás nagyon drámai tud lenni az alagutakban, vagy akár a földfelszínről bejövő napsugarak által.”

ÚJFAJTA ÉRTELMEZÉSE AZ ÉPÍTÉSI MUNKÁLATOKNAK

A munkaterületek ismételt látogatásával Karagozian csatlakozott a tapasztalt építőmunkásokhoz a Los Angeles-i földalatti világ mélyén, és az első sorból ismerhette meg azt a rendkívül speciális és megterhelő munkát, amelyet nap mint nap elviselnek. Évente többször is elvégezte a biztonsági tanfolyamokat, és a mozgó nehéz gépek miatt folyamatosan figyelte a környezetét. Megjegyezte, hogy az alagútépítő berendezések korszerűsödtek már azóta, mióta elkezdett fotózni. És bár a fényképezőgépek is változtak, mégis azt állítja: "A Hasselblad 503CX a kedvenc fényképezőgépem. Élvezem a fekete-fehér film esztétikai minőségét, és azt, hogy bemegyek az előhívó szobába, és fotónyomatot készítek".

Azt is megjegyezte, hogy mivel az alagút építési munkálatokon szigorú tűz- és életvédelmi előírások vannak érvényben, Hasselblad 503CX fényképezőgépe, amely nem igényel akkumulátort, lehetővé teszi számára, hogy szabadon mozogjon a föld alatt anélkül, hogy a fényképezőgépet egy nehézkes védőtokban kellene tartania.


LÉGCSATORNA VASÚTI KOCSIN, 2020

BARLANG A BROADWAY ÁLLOMÁSON, 2019

„Remélem, hogy a fényképeimen keresztül a közönség jobban megérti, milyen lehet a föld alatt lenni, és milyen fáradságos munkával jár egy földalatti vasúti rendszer kiépítése. Amikor az építkezés befejeződik, remélem, hogy utazni fognak a vasútvonalakon, és meglátják azokat az érdekes és változatos közösségeket, amelyek Los Angelest alkotják.”


VERMONT/SANTA MONICA ÁLLOMÁS, 1995

DOKUMENTÁLÁS A FÖLD ALATT - HASSELBLAD 503CX 

Ken megbízható Hasselblad filmes fényképezőgépe immár több mint harminc éve hűséges társa, és ezt az egész sorozatot dokumentálta vele. Egy földalatti építkezésen nem éppen a legkedvezőbb fényviszonyok uralkodnak, Ken mégis képes volt érzékletesen megörökíteni ennek a fárasztó munkának a részleteit középformátummal. Kihasználva az alagutakba betörő kóbor napsugarakat, a víztócsák tükröződéseit vagy az utak megvilágítására használt erős fényerejű lámpákat, többek között ezeket a forrásokat használta fel képei keretezéséhez. Az 503CX kiváló minőségének köszönhetően a végleges sorozatot 274,32 cm (9 láb) széles táblákra lehetett kinyomtatni a Los Angeles-i Union Station Passageway művészeti galériában látható kiállításra.

JENNA, ÁCS, 2018

TONY, ALAGÚTKEZELŐ, 1995

„ A középformátumú Hasselblad 503CX filmes fényképezőgépem egyszerűen gyönyörű képeket készít, és várom, hogy még sok éven át használhassam a filmet és nyomtathassam a sötétkamrámban.”

ALAGÚTFÚRÓGÉP EMELÉSE, 2017

ALAGÚTFÚRÓ GÉP FORGATÁSA, 2016

BÁNYÁSZOK ÉS ALAGÚTFÚRÓ GÉP, 2017

KEN KARAGOZIANRÓL

A 70-es években a középiskolában fotográfiát tanult, és abban a kiváltságban részesült, hogy találkozhatott Ansel Adams-sel és beszélgethetett vele a fotózásról egy tanulmányi kirándulás során, amikor az ő otthonában és stúdiójában járt. A középiskola után Karagozian a képzőművészeti fekete-fehér fotográfián belül folytatta fejlődését az Owens Valley Workshopokon való részvétellel, ahol az oktatók (akik közül az egyik Ansel Adams asszisztense, John Sexton volt) azt mondták, hogy "Csinálj egy projektet az otthonodhoz közel", gyakran látogasd újra a helyet változó fényviszonyok mellett, és ismerd meg jobban a témádat. Így az egyik ilyen projekt a Los Angeles-i metrórendszer építésének megörökítése volt. Karagozian képeit a LIFE magazin és a Los Angeles Times is közölte. 

A Deep Connections jelenleg a kaliforniai Los Angelesben, a Union Station Passageway Art Galleryben látható.

Tekintsd meg a digitális galériát.


További munkáit itt tekintheted meg:

KEN KARAGOZIAN WEBOLDALA

Kérem várjon!