Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Gregus Máté fotói Szőke Gábor Miklós művész szobrairól

2021.10.07. 02:00
Címkék:
Szerző: lenartg

Gregus Máté fotózta Szőke Gábor Miklós szobrait, melyek a 2021-es Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításra készültek. Nem ez az első alkalom, hogy a fotós és a szobrász együtt dolgozott, de ilyen monumentális műtárgyakat még nem fotózott. Erről a projektről számol be most a ProBlog-on.Mit jelentett számodra ez a munka?

- Évek óta dolgozom együtt Gáborékkal , s mindegyik projektje inspiráló számomra. Nagyon örültem, amikor felkért a vadászati világkiállításra készült szobrainak fotózására. Fotósként szeretek művészekkel dolgozni, hiszen számomra is nagyon fontos, hogy folyamatosan új impulzosok érjenek. 

A szobrok méretéből adódó kihívásokat milyen világítási technikákkal oldottad meg?

- A szobrok monumentális méretéből adódóan rengeteg eszközzel, felszereléssel kellett készülnünk az asszisztensemmel. A fotók készítésénél Profoto D2-es lámpákat és fényterelőket használtunk. A helyszínek és a műtárgyak mérete miatt  egyes képek 5-10 méter távolságból készültek.  Nagy mélységélességgel dolgoztam, hogy a szobor minél részletgazdagabb és élethűbb legyen.
A szobrok világításánál az volt a cél, hogy a háttér behaljon így elérve a sötét hátteret, amely megkönnyíti a képek utómunkáját. A Profoto vakuk nagy teljesítményével tudtam akár f22 rekesz mellett 100 ISO-val fotózni. Mi volt a legnagyobb kihívás a projekt során?

- A logisztika és az eszközök, valamint a szobrok mozgatása ennél a projektnél különösen nagy erőt és figyelmet vett igénybe. Mivel hatalmas alkotásokat fotóztam, ezért a legtöbb eszközt a helyszínre kellett szállítani, majd installálni.
A Csodaszarvas utómunkája volt a legbonyolultabb, mert a szarvas egy nyílzáporból emelkedik ki, és a nyilakat aprólékosan kellett körbevágni.Ekkora szobrokhoz megfelelően nagy helyszín is kell nem?

- Két szobrot a Vizslát és a Nyulat még a Csepel Művekben található  Gábor M Szőke Studio-ban  fotóztam be, ahol fehér anyagból felállítottunk egy 6x10m -es holkert.
A Medve, a  Csodaszarvas és a Vadkan pedig installálás után a kiállítás helyszínén, a Hungexpo területén került befotózásra.

Milyen fényképezőgépet használtál a munka során?

- A középformátum miatt évek óta FujiFilm-mel fotózom. A GFX 100S fényképezőgépet megjelenése óta használom. Ezeket a képeket a GF63 mm f/2.8 R WR -es obival készítettem, amely fullframe-n 50 mm -es látószögének felel meg, és így a legtermészetesebb képet alkotja.Bármi egyéb érdekesség, amit megosztanál velünk?

- Nagyon élveztem ezt a projektet, és az összes alkotás csodálatos, azonban  a Medve különösen a kedvencem.

MEDVE:
Méretek: 4 méter magas, 2 méter széles, 1,5 méter mély
Becsült súly: kb 2000 kg

VIZSLA:
Méretek: 2 méter magas, 4 méter hosszú, 1,5 méter széles
Becsült súly: kb 1500 kg
  • Felbontás 102 megapixel
  • Fénymérés Átlag, Automata, Spot
  • Zársebesség 1/4000 - 3600 s
2 179 000 Ft
Nettó: 1 715 748 Ft
686 900 Ft
Nettó: 540 866 Ft
871 900 Ft
Nettó: 686 535 Ft
Kérem várjon!