Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Hasselblad Heroines - A Női fotósok ünneplése

2022.03.04. 16:08
Címkék: hasselblad, középformátum, női fotósok, mentor, stílus, fotó, photography
Szerző: Luca


A Hasselblad Heroines, a világ minden tájáról származó tehetséges női fotósokra világít rá, akik nyomot hagytak maguk után a fotóiparban. Ezeken a reflektorfényeken keresztül minden egyes Hősnő rövid videóinterjúkban osztja meg a karrierjük során szerzett tapasztalataikat, az iparágban tapasztalt kihívásokat és a művészetükben rejlő inspirációt.
Azzal, hogy a Hasselblad Heroines reflektorfénybe helyezi ezeket az alkotókat, reméli, hogy a női fotósok következő generációját arra ösztönzi, hogy szembemenjenek a szokásokkal, és életre keltsék kreatív elképzeléseiket.
GIGI CHUNG

A kaliforniai származású Gigi Chung komplex jelenetekből merész szobrászati formákat készít; a vonalakat, formákat és kontrasztokat hangsúlyozza, tudatosan bevonva az esztétikus elemeket. Fotográfiái  az egész világot bejárták, galériákba és elit fotóversenyekre egyaránt eljutottak. Hongkongtól az USA-ig, az utazások nagy szerepet játszottak Gigi építészeti és városi fotográfiáiban is.
"Remélem, hogy létrehozhatok egy mentorálási vagy szakértői platformot a női fotósok számára, ahol megoszthatják tapasztalataikat és tanulhatnak egymástól."

Gigi több nőhöz is fordul inspirációért, mesterségének tökéletesítése során: Amikor megkérdezték, hogy kik inspirálták, azt válaszolta: "Vivian Maier és Diane Arbus, mert képesek voltak az egyszerű mindennapi életet lenyűgöző művészetté alakítani. Annie Leibovitz, mert képes arra, hogy az alanyát nyugalomba helyezze és magával ragadó portrékat készítsen. És az összes Hasselblad Hősnő, akik példát mutattak a fotózás művészete iránti elkötelezettségről és elkötelezettségről."

Bár Gigi szakmája szerint építészeti és városi fotós, a stílusa nagyon határozott. Különböző kreatív területekről merít elemeket, hogy összeállítsa és megteremtse ezt a stílust.
"Szeretem felfedezni a helyi kaliforniai építészek munkáit, valamint Luis Barragan, Ricardo Legorreta, Richard Meier és Frank Gehry munkáit" - magyarázta. " Ötleteket merítek a táncból és a zenéből. Hiszem, hogy minden művészeti forma összefügg egymással, és ezek a tudományágak életre keltik a képeket.
LOLA AKINMADE ÅKERSTRÖM

A nigériai származású Lola Akinmade Åkerström Stockholmban talált otthonra, ahol bestsellerszerzőként, utazó fotósként és díjnyertes történetmesélőként sikeres vállalkozást indított.
A sikeres utazó fotóssá váláshoz vezető út azonban nem volt mindig könnyű, és Lola küldetése, hogy a fekete nőket láthatóbbá tegye a fotózás világában, arra késztette, hogy önmagában is márkává váljon, és több kreatív területen is jeleskedjen.

Színes bőrű nőként Lola a pályája kezdetén nehezen talált magához hasonló mentort, aki segített volna neki elképzelni, hogy ő maga is utazó fotós lehet.

"Mindig is szerettem utazni, és tudtam, hogy valamilyen formában utazó történetmesélő leszek a jövőmben" - magyarázta. "A végső lökést a hivatásos utazó fotózás felé az adta, hogy nem láttam olyan fekete bőrű utazó fotósnőket, akik hozzám hasonlóan különböző kultúrákat és helyeket tapasztalnak meg, és magas rangú kiadványoknak tudósítanak. "Ez lett az egyik küldetésem - megnyitni a teret az utazó fotósok következő generációja előtt."

"Régebben olajfestő voltam, így ez egyértelműen látszik azon, ahogyan szerkesztem és komponálom a munkáimat. Szeretem a gazdag, élénk színeket, a sok kontrasztot és árnyékot."
STEPHANIE BLOMKAMP

Stephanie Blomkamp jelenleg a dél-afrikai Fokvárosban él, és elfoglalt alkotó; az Oath című művészeti fotográfiai magazin alapítása és szerkesztése, kiállítások kurátori munkája, fotós kollégák mentorálása és a Hasselblad 503 CXI fényképezőgépével való saját fotózása között biztosan tanult már egy-két dolgot arról, hogy mitől lesz jó egy fénykép.
Ezen túlmenően Stephanie-nak felbecsülhetetlen értékű meglátásai vannak arról, hogyan indítsd be a fotós karriered, és hogyan lépj túl az önbizalomhiányon, és hogyan tűnj ki egy olyan világban, ahol minden eddiginél többféle hang szólal meg.
Arra a kérdésre, hogy milyen tulajdonságokat keres más művészekben, egyszerűen csak annyit mond: "hitelességet és merészséget". Amikor azonban arra kérik, hogy nevezze meg női példaképeit, tovább részletezi. "Frida Kahlo - a védőszentem. A személyes dolgokat egyetemes érvényűvé tette. A kritikus önismeret és a lángoló női önérvényesítés jelzőfénye.

"Esztétikailag, szeretem a tiszta portrékat, amelyek vizuálisan rendezettek. A saját munkáimban az egyszerű, könnyedén megkomponált felvételeket tartom hatásosnak. Olyat, ahol lefektetem az alapokat és biztonságos teret teremtek az alanyomnak, hogy ragyoghasson, majd meghúzom a ravaszt. Ugyanezt az elvet alkalmazom, amikor egy olyan projekten kurátorkodom, amelynek középpontjában a portrék állnak. Olyan képekhez vonzódom, amelyek egyszerűek, mégis mély kapcsolódási pontokkal rendelkeznek."
LISA DEVLIN

Lisa Devlin a divatszakmában kezdte, majd hosszú évekig zenészek és hírességek fotósaként dolgozott, mielőtt véletlenül belecsöppent az esküvői szakmába.

Lisa úgy dolgozta be magát az iparágba, hogy közben folytatta a szerkesztőségi fotózást, kreatív és egyedi esküvői beállításokat fotózott, amelyek beépülnek a munkájába, és segítenek neki új és izgalmas módon megörökíteni a párokat.

devlinphotos.co.uk | @devlinphotos

"Az esküvők előtt 10 évig fotóztam hírességeket és zenészeket. Olyan embereket fotóztam, akiket minden nap ünnepeltek. Amikor áttértem az esküvőkre, olyan embereket kezdtem el fotózni, akiket csak aznap ünnepelnek. Azt akarom, hogy az alanyaim érezzék a különlegesség érzését, amit a hírességek minden nap megtapasztalnak. Ezt szeretném, ha a nézők is figyelembe vennék, amikor a munkáimat nézegetik."

"Az esküvői fotózás jelentős felelősség - hangsúlyozta Lisa. "Bármelyik esküvőn akár 100 fotós is részt vehetne, és mindegyikük másképp rögzítené azt. Mi kurátorkodunk és szerkesztjük az emberek emlékeit egy olyan eseményről, amely nagyfokú érzelmi és pénzügyi befektetéssel jár.
LYDIA WINTERS

Amikor Lydia Winters a Mojang Studiosnál - a Minecraft készítőinél - kezdett dolgozni, ő volt a hetedik alkalmazott a cégnél, és az első nő. Ma már egy több millió nézővel rendelkező online műsort vezet, és ő a fő mesélője egy olyan játéknak, amely világszerte ismertté vált.
Lydia azonban egy másik kreatív lehetőségre vágyott, és az évek során fotósként csiszolta a mesterségét, és a napi munka mellett termék- és órafotózásra specializálódott. A közösségi média generációjának termékeként szeretné értékesíteni magát, és megtalálni a helyét a fotózás területén - és ehhez tökéletes háttérrel és eszközökkel rendelkezik.

"Mindig is kreatív ember voltam, és ez vezetett a különböző karrierutakon - általános iskolai tanár, fotós, és a jelenlegi 10 évem a videojáték-iparban" - mondta. "Először láttam, hogy a fotózásomban kialakul egy sajátos stílus. Svédországban az a helyzet, hogy télen nincsenek virágok. 2021 februárjában fogtam egy órát, és lefotóztam. Kiderült, hogy a termékfotózás egyesítette a fotózás, az órák és a történetmesélés iránti szenvedélyeimet."

"Úgy közelítek meg minden egyes órát, mintha portrét készítenék, eldöntöm, milyen jellemzőket akarok kiemelni, hogyan emelem ki a háttérből, és hogyan építi fel a környezet az általam elmesélt történetet." Bár egy óra összetett és részletes tárgy, Lydia az őt körülvevő elemek részleteiben talál inspirációt. "A természetből, a textúrákból, az érzésekből és a színekből merítek ihletet - olyan részleteket keresek, amelyeket általában nem veszünk észre. Rájöttem, hogy ezért szeretem a makrófotózást és az órák termékfotózását. A kisebb tárgyaknál a részletek fontosabbá válnak a jeleneten és a kompozíción belül. "ANNIE SPRATT

A fotós közösségek szerves részét képezik a szakmának - amikor egy kezdő fotós meg akar élni a szenvedélyéből, gyakran mások tanácsai segítenek neki abban, hogy helyet kapjon a versengő és gyakran gyilkos üzletágban. Annie Sprattnek nagy szerepe volt ezekben a közösségekben és azok 21. századi fejlődésében, ahogy az internet mindennapi életünk és karrierünk részévé vált. Az ötlet, hogy a fotósok ingyenesen megoszthassák munkáikat, a világ egyik legnépszerűbb fotómegosztó weboldalává nőtte ki magát. Az Unsplash révén ő maga is megtehette a lépést a professzionális fotózás felé.

Annie-t különösen vonzza a természetfotózás, és számos fotója elérhető az Unsplash weboldalon, ahol ingyenesen felhasználhatók és letölthetők képei. Több mint 9 milliárdszor nézték meg őket, és jelenleg mintegy 50 millió letöltésnél tartanak. Stílusának jellemzésekor a spontán és az érzelmes szavakat használja. "Ritkán tervezek meg valamit, amit megörökítek, inkább a saját hangulatom és az adott pillanatban körülöttem lévő hangulat vezet.

Fotóin szinte szeszélyes téma húzódik végig, és elmagyarázza, hogy az ő szemszögéből nézve egy jó természetfotónak érzelmekkel kell rendelkeznie, bármilyen érzés is legyen az. "Lehet, hogy ez egy kicsit semmitmondóan hangzik, de személy szerint egy érzés megragadása az, amitől egy természetfotó (sőt, általában véve bármilyen fotó!)  nagyszerű lesz."
KAREN THOMAS

Az étel- és italfotózás egy olyan szakterület, amely különleges készségeket és szemet igényel a jó fotók elkészítéséhez. Karen Thomas az egyik olyan fotós, aki kiemelkedő képességekkel rendelkezik, és ínycsiklandozó képeivel világszerte óriásplakátokon és tévéképernyőkön szerepelt.

Míg a fotózás gyakran különböző érzéseket kelt az emberekben, az ételek kategóriájának egyetlen célja van - éhségérzetet kelteni. És sokkal nehezebb, mint gondolnád, hogy egy reklámkampányban finomnak tűnjön az étel, ahol minden egyes pixel reflektorfényben van.
Karen stílusa a kreativitás, a vibráló színek és történetek jegyében alakult ki a 20 év alatt, amit hivatásos fotósként töltött. Különösen a színpadi előadások világításából merít ihletet. "Szeretek színházba járni, mert lenyűgöz a színpadi világítás. Mindig úgy távozom, hogy a fejem tele van ötletekkel, még akkor is, ha ezek az ötletek egyáltalán nem kapcsolódnak ahhoz, amit láttam. Az élmény valahogy felszabadítja a kreativitást, és felpezsdít. Ugyanez történik akkor is, amikor zenét hallgatok, miközben a vonatablakon kinézve álmodozom egy hosszú utazáson!"

És a világítás iránti szeretete oda vezetett, hogy a fotózásokon belül is nagy hangsúlyt fektet a világításra. "A munkától függően különböző világítási stílusokat használok, de közös szempont, hogy a munka hatásos és gyönyörűen megvilágított legyen. "Amikor az emberek megnézik a munkáimat, remélem, hogy nagy étvággyal távoznak! Ha megéheztettem vagy csorgattam a nyálukat, akkor jól végeztem a munkámat".
ALINE SMITHSON

A Hollywood árnyékában felnövő Aline Smithson már jól ismerte a művészi kifejezésmódot és a valószerűtlen gondolatát - és miután művészeti tanulmányokat folytatott, természetesen a képzőművészeti fotózás felé vette az irányt.
Számtalan sorozatot készített, mind a portréfotózás, mind a képzőművészeti fotográfia területén, amelyek reményei szerint a szépség, a pátosz és az öröm érzését idézik fel. És néhány projekt esetében a nevetést is.

alinesmithson.com | @alinesmithson

Aline pályafutása során látta, hogy a képzőművészeti fotográfia világa hatalmas lépéseket tett a nők egyenlő képviselete felé. "A legtöbb Photo Center igazgatója nő, egyre több a női kurátor és fotószerkesztő, és a női fotósokat minden eddiginél több díjjal és kiállítással ismerték el" - mondta.
Képzőművészeti fotóművésznek lenni nem a legkönnyebb út, ismerte el Aline, és az egyik legnagyobb kihívásként látta a betanulás nehézségeit. "Nem csak arról van szó, hogy sztárképeket készítsünk, hanem mindenről, ami a munkát körülveszi" - mondta. "A mély gondolkodás, ami az artikuláció része, annak kitalálása, hogyan működik a képzőművészeti fotózás világa, annak megértése, hogy az emberek hogyan segíthetnek neked, és így tovább".

De a döntés, hogy hivatásos fotós legyen, egyszerűbb volt. "Ez egy szerves fejlődés volt. Én voltam a családi dokumentarista, aztán rájöttem, hogy a fényképezőgépet művészetre is használhatom. És mint a legtöbb fotós, én is rákattantam".

"Lenyűgöz az emberiség megfigyelése egy középformátumú objektíven keresztül, olyan pillanatokat és gesztusokat rögzítve, amelyek egyfajta történetmeséléssé alakulnak. A fényképezés lehetővé teszi számomra, hogy belehelyezzem mindazt, amit szeretek: a filmes állóképeket, a történetmesélést, a színeket, a noirt, a humort, a családot és az egyszerű emberi lét pátoszát."

A 2022-es Hasselblad hősnőiről további részleteket olvashatsz a hasselblad.com/inspiration/heroines oldalon.

Kérem várjon!