Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Csillagfátylak és Galaxisok megörökítése

2022.07.04. 12:47
Címkék: és, égbolt, ég, csillag fotózás, csillag, asztofotográfia, asztrofotó, középformátum, hasselblad
Szerző: gardonyik

A fény megörökítése egy nagy szezonzoros, középformátumú Hasselblad használatával nagy előnyt jelent, amennyiben egy magasminőségű vizuális végeredmény a cél. Az éjszakai égbolt megörökítése egy Hasselbladdal olyan speciális látványt eredményez, amely a szabad szemmel láthatatlan. Beszéltünk Teruyasu Kitayamával, aki hivatásos asztrofotóssá vált miután érdeklődött az a csillagászati objektumok iránt. Megkértük,  hogy meséljen Nekünk a középformátumú digitális kamerán keresztül megalkotott hullócsillagos égbolt szépségeiről.

Hogyan kezdődött az asztrofotográfia és a csillagászati tájkép fényképezés iránti érdeklődésed?

Az egyetemen elkezdtem egy művészeti fakultációra járni, ahol fotózást tanultam szisztematikusan. A négy év alatt elvégeztem egy kurzust, amelyet egy olyan professzor tanított, aki tudományos fotózás területén alkotott. Rájöttem, hogy nagy rajongója az asztrofotográfiának és az irodája tele volt csillagászati látképekkel. Ezek a fotók keltették fel az érdeklődésemet és vonzottak be az asztrofotográfia rejtelmeibe. Ezután Fukushimába költöztem miután lediplomáztam és elkezdtem foglalkozni a csillagászati tájkép- és asztrofotográfiával.

hasselblad, középformátum, asztrofotó, asztofotográfia, csillag, csillag fotózás, ég, égbolt

Mi a kedvenc részed az asztrofotográfiában és az égbolt tájkép fotózás világában?

Az izgalmas részek a csillagászati fotózásban az, hogy olyan dolgokat kaphat az ember lencsevégre, amelyek a szabad szem számára láthatatlanok, mint például a színesfényű csillagfátylak és a spirálos galaxisok. Lényegében a zárszerkezetnek nyitva kell maradnia minimum 30 percig, emiatt egy tripodot használok a hosszabb vizsgálati idő érdekében a fotózás ideje alatt. Ez a műfaj egy teljesen más jellegű örömet okoz nekem, mint a nappal történő fotózás. A csillagos ég látványa az évszaktól, az idősávtól, a helyszíntől függően változik, ezért eltervezem előre, hogy nehogy elszalasszam azt a kilátást, amit látni remélek. Ez a folyamat nagyon izgalmas számomra.

hasselblad, középformátum, asztrofotó, asztofotográfia, csillag, csillag fotózás, ég, égbolt

Az asztrofotográfia és égbolt tájkép fotózás területén mi különböztet meg téged a többi fotóstól?

Az asztrofotográfia területén majdnem mindig használatos a RAW képfájl feldolgozás. A fotósok gyakorta túlszerkesztik és kiemelik az égbolt különlegességeit, ezzel szemben én fontosnak tartom a színhelyes megközelítést, valamint a látványt olyan természetesen hagyni amennyire csak lehet. Mindig törekszem arra, hogy a munkám olyan hatást keltsen, mintha a csillagos eget szabad szemmel kémlelném.

hasselblad, középformátum, asztrofotó, asztofotográfia, csillag, csillag fotózás, ég, égbolt

A full frame kamerákhoz viszonyítva mi az előnye a középformátumú Hasselblad digitális kameráknak az asztrofotográfia és a csillagászati tájkép fotózásban?

Ami csodálatos a Hasselblad kamerában, hogy még vágás után is rengeteg fennmaradó pixel marad a képeken. Ezért addig szerkeszthető a kép, ameddig a kis objektumok is sokkal nagyobbnak láttathatóak lesznek, valamint a vignyettáltság is csökkenthető, ami a leggyakoribb probléma az asztrofotográfiában a vágás során.

hasselblad, középformátum, asztrofotó, asztofotográfia, csillag, csillag fotózás, ég, égbolt

Az égbolt fotózásánál magasabb a dinamika-, és az információ tartomány kapacitása, így több az adat a RAW fájloknál, ha Hasselbladról van szó mint más kameráknál. Ez szintén egy nagy előnyt jelent, például asztrofotográfia készítése közben, az éjszakai égbolton nem látszik a hold, a részletek többnyire elvesznek. Ha vannak részletek amelyeket kiemelnél a képen, meg kell tervezni a világítást hozzá, viszont ez gyakran mesterségessé és természetellenessé teszi a képet. A Hasselbladdal a színtónusok ritkán vesznek el a RAW fájl szerkesztése alatt, ha világosítasz a sötét részeken. Végeredményként a részletek természetesen néznek ki a képen.

hasselblad, középformátum, asztrofotó, asztofotográfia, csillag, csillag fotózás, ég, égbolt

Az asztrofotográfiában először ki kell egyenlíteni a távcső poláris tengelyét a fényképezés előtt. Minél pontosabb a poláris egyenlítés, annál hosszabb lehet a nyomon követhető zársebesség. Viszont a speciális felszerelés és elegendő tapasztalat szükséges a pontos összehangolásra. Az alternatív technikák közül a rövid expozícióval készült felvételek sokaságára lesz szükség, ezen a módon az elégtelen expozíciót ki lehet egyenlíteni később. Hasselblad közép formátumú digitális kamerája támogatja a magas dinamikájú tartományt, lehetővé téve az információ gazdag felvételeket még rövid expozíciós idővel is. Ezért ennek a technikának a használata Hasselblad kamerával lehetővé teszi, hogy tudj gyönyörű csillagászati fotográfiákat készíteni.

hasselblad, középformátum, asztrofotó, asztofotográfia, csillag, csillag fotózás, ég, égbolt

Meg tudnál osztani bármilyen tanácsot azok számára, akik ki szeretnék próbálni a csillagászati fotózást?

Sokan azt gondolhatják, hogy nehéz asztrofotót alkotni, de a mai digitális kamerák képesek nagyon tiszta képet készíteni akkor is, ha magas érzékenységű módban vannak, és így nem bonyolult megörökíteni hosszú expozíciós idővel az égboltot. Természetesen néhány eszköz, mint például egy ekvatoriális teleszkóp tartó, és egy masszív szerkezetű tripod elengedhetetlen, amennyiben a gyönyörű csillagos égboltról szeretnél képeket készíteni. De eleinte fogj hozzá a saját fényképeződdel a kezedben, a sötét égboltot 30 perces zársebességgel megörökíteni és ki fog tárulni egy olyan ajtó amelyen keresztül látszódik egy olyan csillagos ég, amit eddig sosem láttál szabad szemmel.

 hasselblad, középformátum, asztrofotó, asztofotográfia, csillag, csillag fotózás, ég, égbolt

Kérem várjon!