Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Kézműves mesterségek nyomában

2022.07.19. 09:11
Címkék: fotósorozat, portréfotózás, portré, mesterségek, hasselblad
Szerző: gardonyik

A mesteremberek iránti érdeklődését fotográfiába öntő Roman Jehanno figyelmét ezúttal saját szülővárosára fordította Franciaországban. A művész eddig megörökítette Japántól Peruig a kézműves mestereket. Miközben Roman megalkotta álom utazási tervét, amely Monacotol Bordeaux-ig tart felfedezte, hogy milyen gazdag a vidék számtalan ősi mesterségben, amelyeket a  helyi emberek még ennyi idő után is űznek. Ezeket a fotós teljes valójában és csodájában a H6D-100c-vel örökítette meg.


A francia kézművesek sorozat kezdete

Eredetileg az volt a terv, hogy a portrésorozatot Svédországban viszi véghez, ám a pandémia úgy hozta, hogy vissza kellett térnie három nap után az éjszaki régióból Franciaországba. Mivel itt kellett maradnia előhozakodott egy francia kézművesek sorozat ötletével, amelyet eredetileg 2-3 évvel későbbre tervezett. A lazább lezárási szabályok miatt Roman számára egyszerűbbé vált nyáron a saját hazájában utazgatni, természetesen megfelelő előkészületekkel.


„Úgy gondolom az volt a fő nehézsége a kivitelezésnek, hogy megfelelően tudjak kapcsolódni az alanyokkal portré készítés közben úgy, hogy maszk volt rajtam, ami akadályt emelt közénk a kommunikáció terén és megbonyolította a kreatív folyamatot, amely elengedhetetlen egy jó portré elkészítése során.”

„A képek végeredménye, amelyeket a H6D-100C-vel készítetek a mai napig lenyűgöznek, pedig lassan három éve használom intenzíven. A minőség összehasonlíthatatlan, a szenzor rugalmassága rengeteg gazdag tónust és részletet ad hozzá az árnyékokban, ez tökéletessé teszi ahhoz, hogy egy kézműves üzlet terében fotózzanak vele.”


A kézművesek felderítése

A munka oroszlán része Roman projektjében az előkészületekben rejlik, amely rengeteg kutatómunkát igényel riportok, tartalmak, TV műsorok, programok, blogok, instagram posztok, magazinok és más platformok átnézését a megfelelő alanyok megtalálásához. Ezután a kiválasztott mesterek lokációját elhelyezi egy térképen majd felveszi a kapcsolatot velük, hogy elmesélje a projektet, majd egyeztessen egy megfelelő időpontot, amely az utazási tervhez is idomul. Végül Roman álomterve elvitte őt Monaco-tól Bordeauxig, megállókkal együtt Marseille-be és Montpellier-be.


„Igazából nincs túl sok szerkeszteni való a képeimen, általában 75-80%-os pontosan fotózom raw file-ban a kamerával. Alig nyúlok hozzá a kontraszthoz, és egy kicsit a színegyensúlyhoz a világos és a sötét árnyalatoknál.”

Roman csodálatos fény felépítése

Páratlan fény használatáról felismerhető Roman megosztotta velünk néhány fény beállítását:

Hegesztő-mester Atelier Fer Emeraude-ban

A portrén egy Atelier Fer Emeraude-i hegesztőmester szerepel, felette van egy 90x120 softbox, a jobb oldalon a háttérben egy 60x60 softbox, amely egy lágy fényt biztosít a sötét részek részleteihez. A háttérben a távolban pedig helyeztem egy nyílt fényforrást, amely egy napszerű fény-árnyék hatást okoz a képen.


Juhász, Maïna Chassevent

 A juhászról alkotott képemen sokkal egyszerűbb a fénybeállítás. Van egy-egy fényforrásom felette, egy 90x120 softbox és a természetes napfény felette és mögötte.

 

Kérem várjon!