Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Blackmagic Design Workshop, avagy megismertük közelebbről az ATEM SDI Extreme ISO keverőpultot

2022.12.12. 12:01
Címkék: workshop, esemény, iso, extreme, sdi, atem, az, design, blackmagic
Szerző: gardonyik

Három órás Blackmagic Design eseményünk rendkívül interaktívan telt. A résztvevők többsége számára nem volt ismeretlen a márka, ezért főként konkrét gyakorlati kérdésekkel álltak elő Illésy Mihály regionális műszaki szakértő felé.


Blackmagic Design SDI alapú rendszertechnika

A rendezvény első felében megismerkedtünk az ATEM SDI Extreme ISO keverőpulttal, a Studio Camera 4K Pro kamerával és a HyperDeck Studio HD Mini és HyperDeck Shuttle HD lejátszó és rögzítő eszközökkel, ezek rendszerbe kötésével és egymással való kommunikációjával.

A Blackmagic SDI alapú ökoszisztémának nagy előnye, hogy az eszközök gyorsan rendszerbe köthetők, mivel a keverőről a kamerákhoz csak egy második SDI kábelt („Program return” vagy „visszatérő”) kell csatlakoztatni, amin keresztül az adáskép mellett a tally, az intercom, a timecode, a szinkronjel és a kameravezérlés is visszajut a kamerába. Ez leegyszerűsíti és meggyorsítja a kábelezési munkákat és a rendszer használata is sokkal könnyebb, mivel nem kell több gyártó különböző megoldásait használni, csak ezt a „visszatérő” jelet is bekötni a kamerába. Az ATEM Mini és ATEM SDI sorozatú keverők praktikus méretükkel és meglepően széles funkcionalitásukkal kiemelkednek a keverőpultok arzenáljából.


A rendszertechnika áttekintése utáni szünetben finom falatok és üdítők fogyasztása közben a résztvevőknek lehetősége nyílt egymással beszélgetni, előadónkkal pedig egyedi kérdésekről, megoldási javaslatokról konzultálni.

Tartalomgyártóknak Blackmagic ISO workflow

A rendezvény második felében azt láthattuk, hogy a Blackmagic egyedi workflow megoldása, amit az „ISO” megjelölésű modellekkel érhetünk el, hogyan tudja segíteni, gyorsítani és professzionálisabbá tenni a produkciónkat.

A két kamerával és a Hyperdecken lévő videókból készítettünk egy több kamerás produkciót, amit élőben közvetítettünk a Youtube-ra, az összes forrásunkat és a „programot” külön fájlba (erre utal az „ISO” – isolated megjelölés) rögzítettük a keverőre kötött SSD-re, és ugyanide rögzült egy DaVinci  Resolve projektfájl is, ami egy timeline-on tárolta a vágópontokat, effekteket, és a grafikákat is.


A bemutató közben számos konkrét kérdés merült fel a résztvevőktől munkafolyamattal, működéssel, szerkesztéssel kapcsolatban, amelyekre közösen kerestünk megoldást, megismerhettük a gyártói ajánlást és a jelenlévők is megosztották tapasztalataikat egymással.

A rögzítés és a stream leállítása után az SSD-t a laptophoz csatlakoztattuk, a DaVinci projektet megnyitva megjelent a már említett timeline, a „Sync Bin”-re kattintva egymás mellett, összeszinkronizválva láthattuk az összes rögzített bemenetünket. Némi javítás, szerkesztés, utómunka után pár kattintással „relinkeltük” a keverőben rögzített FullHD videónkat a kamerán rögzített Blackmagic RAW fájlhoz, amit tovább fényelve elkészült a végleges, immár UHD felbontású anyagunk.


Az interaktív gyakorlati bemutató során lehetőség volt kipróbálni a fent említett Blackmagic Design modelleket, megtapasztalni egy teljes produkciós munkafolyamatot a kamerától a közvetítésen át az utómunkáig és közzétételig, és ez által a felmerült kérdésekre szakértő kezekből választ kapni.


Köszönjük mindenkinek, aki eljött a Holiday Studióban tartott eseményünkre!

 • Legnagyobb felbontás FullHD
 • SDI bemenetek száma 0 db
 • Legnagyobb felbontás FullHD
 • SDI bemenetek száma 0 db
 • Legnagyobb felbontás FullHD
 • SDI bemenetek száma 4 db
 • Legnagyobb felbontás FullHD
 • SDI bemenetek száma 4 db
103 900 Ft
Nettó: 81 811 Ft
147 900 Ft
Nettó: 116 457 Ft
167 900 Ft
Nettó: 132 205 Ft
388 899 Ft
Nettó: 306 220 Ft
 • Legnagyobb felbontás FullHD
 • SDI bemenetek száma 0 db
 • Legnagyobb felbontás 2,5K
 • SDI bemenetek száma - db
490 899 Ft
Nettó: 386 535 Ft
635 900 Ft
Nettó: 500 709 Ft
736 900 Ft
Nettó: 580 236 Ft
875 900 Ft
Nettó: 689 685 Ft
Kérem várjon!