Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Hogyan digitalizáltuk PhaseOne kamerarendszerrel és tettük kutathatóvá a Magyar Nemzeti Múzeum legféltettebb kincsét, a koronázási palástot?

2023.03.22. 12:49
Címkék: computeremporium, phaseone, oroksegvedelem, digitalizalas, tripont
Szerző: iskiri

Hogyan digitalizáltuk PhaseOne kamerarendszerrel és tettük kutathatóvá a Magyar Nemzeti Múzeum legféltettebb kincsét, a koronázási palástot?

A kezdetek

Az ezeréves magyar államiság egyik legjelentősebb szimbólumának, a koronázási palástnak a digitalizálására kaptunk felkérést a Magyar Nemzeti Múzeumtól (MNM).Történelmi visszatekintés 

A palástot Szent István király és Gizella királyné készíttette 1031-ben. A magyar történelem egyik legfontosabb államalapítási szimbóluma egészen 1916-ig szolgált a királyok koronázó palástjaként.Az eljárás technikai háttere

Különös óvatossággal kellett kezelnünk az egész munkafolyamatot, amelyet a legjobb minőséggel, legszigorúbb örökségvédelmi előírásoknak megfelelően végeztük el. 

Az előkészítési folyamathoz hozzá tartozott a teljestestes védőfelszerelés használata, a digitalizálás során használt eszközök portalanítása, valamint a megfelelően alacsony megvilágítású környezet kialakítása.

Mivel egy kiemelten érzékeny műtárgyról van szó, így örökségvédelmi okokból a nagyon alacsony fényintenzitással, 25 lux alatt kellett fotóznunk. Ezt körülbelül úgy kell elképzelni, mintha egy éjszakai utca fényével megegyező megvilágítást használtunk volna.

A közel 3 méter széles koronázási palást digitalizálását, a PhaseOne IQ4 150 megapixeles rendszerrel végeztük. Annak érdekben, hogy a lehető legjobb minőségben kerüljön digitalizálásra a műtárgy, több felvételből való leképezésre volt szükség. A fotók pixelpontos illesztéséhez, illetve az ehhez szükséges megfelelő átfedések biztosításához, az elkészült végső felvétel több mint 60 expóból lett összeállítva. A kamerarendszer biztonságos műtárgy feletti mozgatására egy elektromosan vezérelhető, nagy precizitású kránt használtunk.
A digitalizálás során kiemelten fontos volt, hogy végeredményben olyan felvétel készüljön, amely a teljes színhűség mellett rögzíti az aranyszálakkal gazdagon hímzett, aprólékos szövet jelen állapotát, kutatható minőségben jeleníti azt meg. Ezen felül, hogy a FADGI 4 csillagos minőségnek köszönhetően, a későbbeikben bizonyos időközönként ellenőrizni lehessen az esetleges színárnyalati változásokat.Büszkék vagyunk arra, hogy nemzetközileg már bevált technológiával, a PhaseOne kamerarendszerével tudtuk digitalizálni a magyar királyok koronázási palástját. Ez a megbízás nem csak a Tripont, hanem a dán gyártó számára is az egyik legjelentősebb új referencia lesz.

Felemelő élmény volt, ezúton is köszönjük a felkérést a Magyar nemzeti Múzeumnak!


További digitalizálással kapcsolatos érdekességeket, információkat, termékeket a Tripont Örökségvédelmi Megoldások oldalán találsz.

  • Felbontás 150 megapixel
  • Szenzor méret 53.4 x 40 mm
  • Aktiv pixelek 14204 x 10652
0 Ft
Nettó: 0 Ft
Kérem várjon!