Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Rob Woodcox fotóművészetében az emberi testek játékából izgalmas kompozíciók születnek

2023.05.19. 09:24
Címkék: rob woodcox, profoto, művészet, fotóművészet
Szerző: Fanny

Egy alkotóművésszel való találkozás előtt  szeretem, ha az adott személynek - ebben az esetben Rob Woodcoxénak - látom a fényképeit, mielőtt bármilyen háttértudásom lenne róla. Fontos számomra, hogy milyen benyomást keltenek bennem első látásra a munkák. Átgondolom ilyenkor, vajon mi az üzenete a képeknek, milyen indíttatással készítette el ezeket a művész, miféle gondolatok kavaroghattak a fejében. Fontos a téma, a színek részletes megvizsgálása, hiszen a művész üzen, legtöbb esetben szavak nélkül, vizuálisan, mozgással, zenével, sorolhatnám még.  Ezt tanácsolom neked is, ha van időd, menj el egy kiállításra, állj szembe egy képpel, alkotással, és figyelj a belső hangodra, milyen szavak jutnak eszedbe a műről.  Ha alkotó tevékenységet űzöl, akkor biztosan tudod, ezek elengedhetetlen ingerek ahhoz, hogy neked is egy szuper ötlet szülessen meg a fejedben.

Lássuk, hogy mit gondolok Rob képeiről

Számomra a fotóművészetében az embert, az emberi testet ábrázolja úgy, hogy megmutassa sajátos stílusát az ember és a környezet közötti összhangról, amelyre a rohamosan fejlődő társadalmunk nincs pozitív hatással, hiszen folyamatosan pusztítjuk élővilágunkat. Nekünk, embereknek is számos tényezőhöz kell alkalmazkodnunk az életünk során. Mi vagyunk az evolúció fő ragadozói, de mégis csak egy porszemnek számítunk a gépezetben. Nincs jogunk tönkretenni a természet adta csodákat, melyeket ajándékként kaptunk. Nem becsüljük azt, hogy mesés környezetben élhetünk. Úgy éreztem Rob fotói láttán, hogy ezt az üzenetet közvetíti fotóművészetével.
Információk Rob Woodcox művészetéről

Nagy szenvedéllyel készít fényképeket. Általában van egy vizuális elképzelése, mielőtt még a kamerához nyúlna, vagy hívná a modelleket, akik a kompozícióinak részei. Az ötleteit egyből leírja, amint eszébe jutnak. Fontos, hogy fejben az emberekből alkotott konstrukciót megtervezze, amelyekhez egy helyszínt társít, ha ez a rész megvan, akkor felkeres különböző városokban működő tánccsapatokat, akikkel együttműködik. Testekbe gondolkodik, amelyek kitöltenek egy kézzelfogható vagy képzeletbeli teret. A művész modelljei felveszik környezetünk formáit, miközben belesimulnak az általuk formált kompozíciókba. Ezek többnyire kültéri jelenetek. Olyanok a képeken a modellek, mintha táncolnának. Természet adta föld – ég színeket jelenít meg munkáin, melyben az emberi test színe is harmonikussá válik. Az élővilágunk folyamatos mozgásban, változásban van. A világmindenség számára nem az fontos, hogy ki, honnan jött, milyen körülmények között él, mindenki egyenlő esélyekkel születik a földre. Egy a cél: fényt árasszunk a körülöttünk élők életébe, és az embereket az érdekelje, hogy a világot egyre elérhetőbb, élhetőbb hellyé tegyük mindenki számára. Azt szeretné, ha az emberek félretennék egymás közötti különbségeiket, és megbecsülnék az egyediségüket, amellyel rendelkeznek. Kapcsolataink által válunk egységgé, akkor, ha a tudásunkat, tehetségünket megosztjuk egymással. A tánc egy olyan művészeti eszköz, amellyel az élet változásai kifejezhetők. A képein szereplő összes fényt és pózt a helyszínen hozza létre, és gondosan olyan szögekből fotózik, hogy a végső kép zökkenőmentesnek és természetesnek tűnjön.
A művészet ereje

Nagyon fontosnak tartja Rob, hogy a művészek a kreativitásukkal társadalmi ügyekre világítsanak rá. Úgy érzi, a hatalmon lévő emberek nem végzik jól a munkájukat, foglalkoztatja a kérdés, hogy az ebből keletkezett károkért kit lehetne felelősségre vonni, ha nem veszi át más helyettük az irányítást. Erre sosem kapunk választ.  Művészként kötelességének érzi azt, hogy ne csak szavakra vagy a személyes kapcsolatokra támaszkodjon. Úgy gondolja, hogy a művészek különleges erővel rendelkeznek. Hiszi, hogy minden alkotónak a változás mellett kell kiállnia kreativitásával, legyen az egyszerűen a szépség kifejezése, vagy egy konkrét ügyön alapuló felhívás a változásra. 
Érdekesség Robról

Rob workshopokat is tart. Mikor megosztotta fényképeit az interneten, nem kellett sokat várnia a megkeresésekre. Szinte egyből felkeresték, és érdeklődtek afelől, hogy milyen fotózási technikával készíti képeit.  Ennek hatására kisebb képszerkesztéssel kapcsolatos tanfolyamokat tartott a szülővárosában. 
Forrás: Kérem várjon!